Välkommen till Nerja!

Spanska Solkustens pärla

 

Gibraltar – ett av Sydspaniens många utflyktsmål

Artikel hämtad från tidningen En Sueco. Text: Jette Christiansen

Jag står på Europas sydligaste punkt, Europa Point, högt över havet och nära himlen - allt är blått. På ena sidan ser jag Atlasbergen i Marocko, och på den andra sidan Spanien. Jag funderar på varför denna klippa har spelat så stor roll genom tiderna.

Gibraltar är den ena av Herkules pelare som sonen Zeus skapade, då han med ett karatehugg klöv ett berg. Den andra delen av det kluvna berget blev till en pelare i Marocko och de två markerar inseglingen till Medelhavet - Gibraltarsundet. Alla olika folkslag som genom tiderna har härjat i Medelhavet har alla passerat förbi här. Det var också över detta sund morerna kom när de år 711 intog det sydliga Spanien, och senare kämpade spanjorer, fransmän, holländare och engelsmän om platsen. Till höger ligger bukten och hamnstaden Algeciras och nedanför Gibraltars centrum.
En del av mina landsmän bryr sig inte så mycket om Gibraltar, men jag har alltid tyckt att det är en härlig kulturkrock att besöka denna lilla brittiska halvö. Privilegiet med att bo i Sydspanien är just att det finns ett så stort urval av utflyktsmöjligheter. Det är surrealistiskt att när man bara efter en och en halv timma med bil från Málaga kommer till en bit av Storbritannien efter att ha passerat La Línea. Kanske tycker jag också om att besöka Gibraltar eftersom jag finner nöje i det faktum att man ska över en spansk-brittisk gräns och man löper risken att få rött ljus medan ett flyg håller på att landa så nära en att man får känslan att man nästan kan röra vid det, innan man får lov att gå över landningsbanan som man måste passera för att komma in på den 6,5 kvadratkilometer stora halvön. Väl över väntar tvåvåningsbussar, röda postlådor, Main Street, Marks & Spenser, bobbies, pubar som serverar engelsk frukost hela dagen, pies och pints, pund, nordeuropeiska öppet- och mattider, och så folkets sköna blandning av engelska och spanska – de får bägge språken med modersmjölken.

Ett nytt Gibraltar Gibraltar har haft ryktet om sig att vara ganska nedgånget och det är kanske så många minns det. Men under det senaste året har myndigheterna röjt upp, skrubbat och skurat och gett husen och gatorna ett nytt fint utseende. Main Street - Gibraltars huvudgata är kanske det bästa stället att börja utforskningen av Gib eller The Rock som Gibraltar ofta kallas. Men kommer man fram efter en längre bilfärd kan en kaffepaus vara frestande. I så fall är det att rekommendera att man kör till höger i den första rondellen ned mot Marina Bay, en nyare marina som just är ett bra exempel på ovan nämnda förbättringar. Man kan på de flesta caféer välja mellan svagt engelskt filterkaffe eller en god kopp spansk ditto.


Handel och livsstil Gibraltar består av klippan, centrum, hamnområdena och ytterområdena där de flesta bor. Börjar man i centrum, passerar man en del av den gamla stadsmuren Casemates Gates och Casemates Square där offentliga avrättningar har ägt rum. Både muren och platsen är från 1800-talet och kulturmärkta och det gäller också för Charles V Wall och Kings Bastion. De gamla stadsmurarna ledde tidigare hela vägen upp till toppen av klippan. Oavsett årstid är det liv och rörelse i centrum där Main Street är fullt av gatumusikanter och annat stoj. At shoppa här är som att handla i ett välsorterat varuhus då alla affärer ligger nära varandra. Butikerna säljer i första hand elektronik, kosmetika, skinnjackor, cigarretter och alkohol. Men det finns också ett urval av klädbutiker och ett överflöd av pubar och uteserveringar. Sök dig även bort från huvudgatan. På den sydliga delen ligger Irish Town, där de engelska pubarna ersätts av irländska och småbutikerna är mer riktade till lokalbefolkningen. Här är det dessutom mycket mindre trängsel än på Main Street.

Åk på delfinsafari Här arrangeras flera fiske- och båtturer samt de så kallade delfinsafarierna som seglar ut i Gibraltarbukten där man kan se valar och delfiner när dessa lekfulla djur kommer in för att äta och yngla. Det finns flera olika arter av delfiner i denna del av Medelhavet och många olika sorters fiskarter på grund av närheten till Atlanten. Det är en härlig tur som tar omkring två timmar.

Inte bara fish & chips Vill man hellre äta fisk och skaldjur i stället för att bara beundra dem, finns det ett fint utbud av fiskrestauranger i båthamnarna. Queensway Quay är en av dem där man även kan njuta av utsikten över de lyxiga yachterna vid pirerna. På den östra sidan av klippan vid det lugna Catalan Bay ligger det också fiskrestauranger, precis vid de nästan kritvita stränderna. De många utbud av restauranger avspeglar de många olika folkslag som bor på Gibraltar. Utöver de många pubarna finns här indisk, italiensk, marockansk och koshermat samt även en restaurang som heter The Little Mermaid, som har ett par danska rätter på menyn.

Grottor, tunnlar och apor Turen upp på klippan, som är 426 meter hög, är en av de sällsynta semesteraktiviteterna som roar både barn och vuxna. Man kan antingen köra upp själv (besvärligt och nervpirrande) ta linbanan från Grand Parade (om man inte lider av höjdskräck), eller hyra en taxi (taxichaufförerna guidar också) som kostar 55 euro. Första stoppet är Europa Point. Sen besöker man St Michael´s Cave som är en mindre men charmerande droppstensgrotta med fascinerande stalaktiter och stalagmiter. Den är stor nog och här hålls ofta konserter. Grottorna var också hem till några utav Europas första människor – neandertalarna. Efter det fortsätter turen uppåt på en smal väg utan mycket avskärmning. Taxin stannar där apornas utfodras (de får frukt och grönt varje dag) och barnen älskar det när de små djuren klättrar upp och sätter sig på huvudet på dem. Håll i hatten och glasögon och var på din vakt om det kommer en stor hane. De kan bli aggressiva om de har ungar som de vill beskydda. Härnäst kommer man till tunnlarna som grävdes ut av brittiska soldater under den franska och spanska belägringen av Gibraltar 1789. Tunnlarna som grävdes ut av soldaterna och går långt ner i limestensberget är en av de mest spännande platser på halvön. Ta även en paus uppe på klippan och njut av en 360 graders vy över Gibraltar, flygplatsen, stränderna vid Catalan Bay, La Línea, Algecirasbukten och västra delen av Costa del Sol innan färden går ner till staden eller hem till Spanien igen.


 

Ta alltid med passet Medan man kör från Spanien till Sverige utan att ta fram sitt pass, ska det alltid finnas till hands när man åker till Gibraltar. Det är inte på grund av de något spända förhållandet till Spanien utan för att Gibraltar som resten av Storbritannien inte är med i Schengenavtalet.

Låt bilen stå Här är det alldeles för mycket trafik och är det lång kö vid gränsen är det bättre att parkera bilen i La Línea och gå över. Det är cirka 500 meter till den andra sidan där taxibilar och tvåvåningsbussar, som fungerar som rundturbussar väntar, och bara två kilometer till centrum. Det finns ett förhållandevis stort parkeringshus i ICC-byggnaden som ligger strax efter Marina Bay på väg mot centrum.

Världens kortaste landningsbana Landningsbanan är världens kortaste och är bara 1737 meter lång. Flygplatsen är också en militär flygplats och byggdes under andra världskriget.