Välkommen till Nerja!

Spanska Solkustens pärla

 

Utflykter Nerja med omnejd

Det finns många intressanta platser att besöka i närheten av Nerja. Allt ifrån vita bergsbyar till det mäktiga bergsmassivet Sierra Nevada.

Droppstensgrottorna - Cuevas de Nerja

Europas största grottsystem finns i Nerja, och är den mest berömda attraktionen i staden. En naturens katedral med flera salar öppna för allmänheten. Grottornas salar ligger i halvmörker, och med riktad belysning blir det en häftig känsla av att befinna sig i Sagan om ringen filmerna. Här hittar du världens största stalaktit.

Det har byggts en konsertsal i en av salarna, och varje sommar hålls här bland annat opera och balettuppvisningar. Från grottmålningar och fynd konstaterar man att grottorna varit bebodda 25.000 f.Kr fram till bronsåldern.                     

Läs mer här >>      

 

Bergsbyn Frigiliana

En härlig utflykt att göra är till den andalusiska bergsbyn Frigiliana med smala vindlande gränder och trappor. Den ligger endast 5 km ovanför Nerja på Sierrra Tejedas sydsluttning. Byn har vid flera tillfällen utsetts till Spaniens vackraste by, och är en fröjd att utforska. Byn är full av historia, och har varit bebott av både romare, fenicier och araber. Invånarna är mycket stolta över sin by och underhåller de vita husen väl.  I de mysiga gränderna finns familjeägda butiker med hantverk, och Bodegor där du kan smaka på det söta Frigilianavinet gjort på fikon. Flera restauranger finns med lokal mat och en bedårande utsikt.

 

Frigiliana

 

Bergsbyn Cómpeta

Endast 1,7 mil från Nerja ligger en bergsby som heter Cómpeta. Den ligger på ca 900 meters höjd, och även här finns vacker utsikt, smala gränder och en kyrka från 1600-talet. Cómpeta har sitt alldeles egna vin, gjort på druvan Moscatel. Varje år den 15:e augusti ordnas den lokala festen "Noche del Vino". Detta innebär en hel del dans, sång och gratis vin. Det är en tradition som började för mycket länge sedan, och har sitt ursprung i att samla familjen till fest innan vinodlaren var tvungen att lämna sitt hem i flera veckor för att skörda druvor.

 

                          Några avstånd

                        Malaga ca 5 mil

                        Marbella ca 12 mil

                        Sierra Nevada ca 12 mil

                        Gibraltar ca 22 mil

 

Palatset Alhambra

Palatset Alhambra i Granada är Spaniens mest besökta monument, och det är en imponerande syn med höga torn och vackra trädgårdar att strosa runt i. Det finns med på UNESCO:s världsarvslista. Palatset är beläget på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Namnet betyder "det röda slottet", och har ett rött skimmer om sig vid gryning och skymning. Alhambra byggdes under nazari dynastin, det sista arabiska väldet i Spanien. Utanför murarna ligger även området Generalife, som var härskarnas sommarpalats.

Ett begränsat antal besökare släpps in per dag. För att vara helt säker på att få komma in, så ska du köpa biljetter i förväg.

Du kan boka biljetter här > 

 

 

Sierra Nevada

Här finns Europas sydligaste skidåkning, med säsong som sträcker sig mellan dec-april. Det är verkligen en upplevelse att åka den slingriga vägen upp, och se hur vegetationen förändras. Väl uppe väntar mäktiga vyer! Skidbyn Pradollano ligger ca 2100 meter över havet, och högsta toppen Veleta mäter 3470 meter över havet. Är vädret klart kan man se över till Marocko. Sierra Nevada är nationalpark och lockar besökare året om med sina sjöar, floder och unika flora och fauna.

Läs mer här >>

 

Bergsområdet Las Alpujarras

Den som vill uppleva det genuina Andalusien bör göra ett besök i Las Alpujarras. En dal som sträcker sig utmed Sierra Nevadas sydsluttning. Här flyter livet på i en lugnare rytm. För att komma dit kör man mot Granada, och tar sedan av mot byn Lanjarón (känd för sina källor) så kommer du till det fascinerande bergsområdet. Sedan kan man fortsätta på den slingrande vägen mot ravinen Barranco de Poqueira. Man kan sedan fortsätta förbi vita byar, och köra en bit längre upp mot Sierra Nevada, så kommer man till Trevélez - Spaniens högst belägna by, känd för sin lufttorkade Serrano skinka. Våren är den bästa tiden att besöka Las Alpujarras, då är klimatet milt och dalarna fulla med blommor.

 

Gibraltar

Varför inte göra ett besök i Gibraltar - den brittiska halvön. Ett England, fast i Spanien. När du passerat den spansk/brittiska gränsen ser du röda postlådor, dubbeldäckare, bobbies och engelska pubar. På Gibraltars huvudgata - Main Street är det alltid mycket folk i rörelse, och gatumusiker, butiker m.m. Vill du ha ett lugnare tempo kan du ta dig södra delen, Irish Town. Därifrån kan du även åka på båtturer av olika slag, bland annat delfinsafari. Själva Gibraltar klippan är över 400 m hög, och man kan antingen åka linbana, eller ta en taxi, där chauffören samtidigt guidar dig. Uppe på klippan trivs de berömda aporna, som matas varje dag med frukt och grönt. De kan vara rätt fräcka, så det gäller att hålla i sina saker, speciellt mat. Glöm inte passet när du ska åka till Gibraltar!

Läs mer här >>

 

Tillbaka upp på sidan


 

Vackra Cómpeta.