Nerja

Staden Nerja

Nerja är en charmig och genuin stad med 22 000 invånare, som ligger cirka 5 mil öster om Málaga på Costa del Sol i södra Spanien. Staden är belägen vid Medelhavet, vackert omsluten av de ståtliga Almijarabergen. Dessa ger Nerja ett speciellt mikroklimat, med de mildaste vintrarna i Europa. Bergen gör också att sommartemperaturerna inte blir lika höga som inåt landet. Här är det inte ovanligt att se både apelsin, citron och avocado odlas i den egna trädgården eller på terrassen.

I Nerja är det lätt att trivas. Många kallar staden ”Solkustens pärla” med sin blandning av vita fasader, palmer, smidesjärn, blommor, och välbevarad stadskärna befriad från stora hotellkomplex. En idyll som ännu inte är alltför exploaterad, även om intresset för staden helatiden ökar.

Nerja har ett stort utbud av restauranger, alltifrån andalusiska bodegor till internationella kök. På kvällen flyttas borden ut i Nerjas små gränder, och fylls av kvällens alla gäster. På stränderna finns ofta Chiringuitos, som är små enkla restauranger ofta specialiserade på fisk och skaldjur.

Navet i Nerjas stadskärna är Balcon de Europa, ett vackert palmkantat promenadstråk på en utskjutande klippavsats. Där låg på Medeltiden en fästning, som var viktig i kampen mot sjörövare. Härifrån har du en vidunderlig och milslång utsikt över Medelhavet och stränderna nedanför. Inte långt ifrån finns också den vackra kyrkan El Salvador byggd 1697. Men den mest berömda attraktionen i staden är ändå droppstensgrottorna – Cuevas de Nerja, som så sent som 1959 upptäcktes av lokala pojkar som skulle fånga fladdermöss.

Nerja ligger endast cirka 1,5 timmes bilresa från Sierra Nevadas skidbackar, som erbjuder åkning mellan dec-april. Detta gör Nerja och Solkusten till ett av de få ställen i världen där du kan åka skidor på dagen, och bada när du kommer hem på eftermiddagen! Nerja är också mycket attraktivt för vandrare och naturmänniskor, som önskar en aktiv semester. I bergen runt Nerja finns vackra vandringsleder med storslagen natur att uppleva. Öster om Nerja ligger nationalparken Cerro Gordo, där klipporna och grottornas formationer gör att växt och djurlivet trivs, vilket ger möjlighet till intressant dykning. Inte nog med det så finns det vackra vita bergsbyar med  svindlande gränder och lokalt producerade viner bara 5 km utanför Nerja.

Många blir förtjusta i denna lilla stad, och väljer att återkomma år efter år.

Nerjas stränder

Nerja är omsluten av berg som skär ända ner i vattnet, vilket gör att stränderna ligger i skyddade bukter. Det finns många stränder att välja på , både centralt och utanför staden. Playa Burriana är den mest kända, och har en strandpromenad kantad med restauranger och caféer. Här nedan nämns några av de mest kända stränderna i Nerja.

Playa Burriana

Den mest populära och välutrustade stranden i Nerja är Playa Burriana, som ligger på den östra sidan av staden. Här finns alla faciliteter du behöver, såsom solstolar, restauranger, barer, affärer, vattensport och aktiviteter av olika slag.

Burriana

Playa Torrecilla

En populär strand längst ned på stan är Torrecilla. Då den breddats blir den en perfekt strand för barn att leka på, och vattnet är grunt, och ganska lugnt. Här finns restauranger i anslutning, och möjlighet att hyra solstolar.

Playa Caletilla

Stranden ligger precis under Europabalkongen framför hotell Europa. En liten sandstrand med utsikt över Maros klippor. Kan också nås via Playa el Salón.

Stranden Caletilla, vy från Europabalkongen.
Stränder finns både centralt, och utanför Nerja.

Playa el Salón                                   

En vacker strand till höger om Europabalkongen, bortom Playa Caletilla. Följ den kullerstenslagda gångvägen mellan Hotell Europa och kyrkan så kommer du dit.Trots att stranden ligger mitt i centrum är det många turister som faktiskt aldrig hittar hit. 

Playa Calahonda                    

Denna vackra u-formade strand ligger precis till vänster om Europabalkongen, och kallas ”fiskarnas strand”. Den skyddas för vinden av omkringliggande stenar och klippor. Hit kommer du via en trappa vid Europabalkongen.

Läs om stränder här >>

Klimatet i Nerja – Costa Tropical

Nerja är byggd som på en klippavsats, och omges av de skyddande Almijara bergen. Dessa gör att det blir ett speciellt mikroklimat längs en tre mil lång sträcka från Nerja till Motril – Costa Tropical även kallad. Snitttemperaturen ligger här ca 2-3 grader över snittet på övriga Solkusten. Statistiskt har det visat sig vara bland Europas bästa klimat, och här odlas tropiska frukter som Chirimoya, Mango, Kiwi m.m. Ortsnamnet Nerja härstammar från arabiskans Narixa, som betyder källa, överflöd av vatten. Bergsgrunden är kalksten som transporterar vatten ner till källor och vattendrag runt Nerja, därav den bördiga jorden.

Soldagarna på ett år är över 320 st, och visst kan det regna rejält men temperaturen går sällan under 15 grader. De kallaste månaderna är jan och feb, men är solen bara framme så är det som en härlig svensk försommar, och du kan avnjuta lunchen på terrassen. Många nordbor badar året om, medan spanjorerna väljer att avstå. Sommarvädret ligger på ca 30 grader, och havet fläktar behagligt. Det bästa av allt är alla dessa sommarkvällar du kan sitta ute och umgås på terrasen till sena natten. Dessa kvällar kommer vi inte i närheten av under en hel sommar i Sverige.

Citronträd är ett vanligt inslag i trädgårdarna.